SEO – SEM

SEO, Search Engine Optimization kavramının kısaltılması ile oluşturulan, günümüzde bir web sitesinin internet arama motorları tarafından dikkat çekebilmesi için gerekli olan çalışmaları ifade eden bir kavramdır. Bir web sitesine sahip olduğunuzda gerçekleştirilen aramalar sonucunda web sitenizin ön plana çıkan siteler arasında olmasını istersiniz. Arama motorlarında ön plana çıkan web sitelerinin diğer web sitelerine oranla daha fazla ziyaretçisi olur ve web sitesine alınan reklam sayısı arttığından daha fazla gelir elde edebilir.

 

Gerçekleştirilen bu optimizasyon faaliyetleri site içi ve site dışı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Öncelikle site içi SEO çalışmalarının gerçekleştirilmesi, daha sonra site dışı SEO çalışmalarına yapılması tavsiye edilmektedir.

SEO Çalışmaları Nasıl Yapılır?

Bir SEO uzmanı olmadan web siteniz için SEO çalışmaları gerçekleştirmek istiyorsanız bu çalışmaların hangi tekniklerle gerçekleştirildiği hakkında bilgi sahibi olarak işe başlayabilirsiniz. Arama motorları özellikle Google gibi dev nitelikte tabir edilen arama motorları 200’den farklı kriter belirleyerek ön plana çıkaracağı web sitesi seçimini yapmaktadır.

SEO çalışmalarının temel hedefinde bu kriterlere uygun bir web sitesi yaratımı yatmaktadır. Bu kriterleri takip edebilmeniz için teknik bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. SEO çalışmaları web sitenizi bu kriterlere uygun hale getirirken sitenizin dikkatini çekmesini hedeflediğiniz kitleyi de sitenizi ziyaret edebilecek konuma getirmektedir.

Arama motorları bu kriterlerin çoğunu web site sahiplerine duyursa da bazı kriterleri gizli tutarak kullanıcılarına en iyi web sitesini görüntüleme hizmeti sağlamak isterler. Arama motorlarında sıralamanızın iyi bir konumda olabilmesini sağlamak için 200 farklı kritere hakim olmanıza gerek yoktur. “Kullanıcı dostu web sitesi” kategorisine dahil olabilmeniz adına gerekli olan kriterleri bilerek bunları aylık periyotlarla takip edip gerçekleştirilen güncellemeleri web sitenize uyumlu hale getirmeniz sizin için yeterli olacaktır.

 

Web sitenizin diğer web sitelerinden sıyrılarak iyi bir sıralama elde edebilmesini istiyorsanız bilmeniz gereken detaylar şunlardır: Öncelikle site içi SEO adı verilen teknik SEO detaylarına hakim olmalı ve web site tasarımınızı ve sitenizin sayfalarında bulunan içerikleri belirli kriterlere göre yeniden düzenlemelisiniz. SEO çalışmaları web sitelerin içerikleri için de belirleyici kriterler barındırdığı için ekleyeceğiniz içeriklerin belirli bir kalite standardında olmasına dikkat etmelisiniz. Bu iki temel adım gerçekleştikten sonra ise backlink alışverişinde bulunarak web sitenizi arama motorları bünyesinde önemli bir web sitesi konumuna getirebilirsiniz.

 

Özellikle ticari amaçlarla kurulan web sitelerinde SEO çalışması yapılması zorunlu adımlardan biridir. Ürününüzü veya sunmuş olduğunuz hizmeti hedeflediğiniz kitleye kısa yoldan tanıtabilmek istiyorsanız SEO çalışmaları gerçekleştirerek web sitenizi ön plana çıkarabilirsiniz. Web siteleri arama motorlarının oluşturmuş olduğu botlar tarafından taranarak sıralanmaktadır. SEO çalışmalarına önem vermeyen web siteleri oldukça geride kalacağı için web sitelerinin reklamlarını dahi yapsalar diledikleri veri akışını sağlayamazlar. Web sitenizi daha fazla kişinin ulaştığı bir site haline getirmek istiyorsanız SEO çalışmalarını mutlaka gerçekleştirmelisiniz.

 

 

SEO Çalışmaları: Site İçi ve Site Dışı SEO

SEO çalışmaları iki farklı türde gerçekleştirilmektedir. Site içi SEO, web sitenizin tasarımından içeriğine kadar birçok farklı kritere göre gerçekleştirilen düzenlemeleri ifade etmektedir. Site dışı SEO ise farklı web siteleri ile sizin web siteniz arasında gerçekleştirilen backlink alışverişlerini ifade etmektedir.

 

Site içi SEO çalışmalarında öncelikli olarak belirlenmesi gereken şey web sitenizin hedef kitlesi ve amacıdır. Bu iki önemli kriter belirlendikten sonra çalışmalar bu kriterler çerçevesinde şekillendirilir. Hizmet verdiğiniz veya ürün sunduğunuz sektör hakkında gerekli analizler yapıldıktan sonra belirlenen anahtar kelimeler çerçevesinde web site tasarımınız ve web sitenizde bulunan içerikler arama motorları ile optimize hale getirilir.

 

Site içi SEO çalışmaları söz konusu olduğu zaman öncelikli olarak web sitenizin arama motorları açısından blacklist’te bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Blacklist’te bulunmayan web sitelerine optimizasyon işlemleri gerçekleştirilmesi daha kolay olmaktadır. Çalışmaların devamında web sitesinin kaynak kodları devreye girmektedir. Arama motorlarının oluşturmuş oldukları botlar web sitelerinin kaynak kodlarını okuyarak gerçekleştirmiş oldukları işlemleri yapar. Bu nedenle kaynak kod düzenlemesinin yapılması gerekmektedir.

 

Daha sonra web sitesinin arayüzü de arama motorlarının belirtmiş olduğu kriterler çerçevesinde yeniden düzenlenir. Web sitesinin kullanımının kolay olması, siteye tıklandığı zaman 3 saniye içerisinde herhangi bir donmaya neden olmadan açılması, site ve içerik uyumu gibi birçok kriter siteyi ziyaret eden kullanıcıların sitede geçirdikleri zamanın artmasını sağlayacaktır. Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların burada zaman harcaması ise arama motorları tarafından ön plana çıkarılması için önemli bir kriter olmaktadır.

 

Site dışı SEO çalışması ise aynı sektörde veya farklı sektörde hizmet veren web sitelerinin birbirleri ile link alışverişi yapmasını ifade etmektedir. Bu alışveriş bir web sitesini ansiklopedi havasına sokacağı için kullanıcılar tarafından oldukça etkin bir site izlenimi elde edilmesini sağlar. Aynı zamanda arama motorları backlinklerin kalitesine ve karşılıklı bir şekilde gerçekleştirilmemiş olmasına dikkat ederler. Arama motorlarının kara listelerinde yer alan web sitelerinden gerçekleştirmiş olduğunuz backlinkler, web sitenizin sıralamasının hızlıca düşmesine neden olabileceği için bir site ile backlink alışverişinde bulunmadan önce o web sitesinin durumunu dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Backlink alışverişinde bulunacağınız web sitesinin sizin web sitenizden daha yukarıda bir sıralamada olması da sitenizin sıralamasını yükseltebilecek hamleler arasında yer almaktadır.

Beyaz Şapka ve Siyah Şapka Terimleri

SEO çalışmaları gerçekleştirmek istiyorsanız Beyaz Şapka ve Siyah Şapka terimleri hakkında bilgi sahibi olmanız da gerekmektedir. Beyaz Şapka, arama motorlarının belirtmiş olduğu kriterler doğrultusunda düzgün bir şekilde gerçekleştirilen SEO çalışmalarının teknik olarak adlandırılmasıdır. Gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde web siteniz ziyaretçilerin dikkatini çekebilecek niteliğe kavuşur ve ziyaretçileriniz web sitenizde geçirdikleri zaman boyunca daha kaliteli bir deneyim yaşarlar.

Siyah Şapka terimi ise gerçekleştirilen çalışmaların SEO kriterleri ile taban tabana zıt olmasını ifade etmektedir. Gerçekleştirilen çalışmalar etik kurallara aykırı şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalar sonucunda arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmeniz kolaylaşır; fakat arama motorlarının oluşturmuş olduğu güvenlik botları bu durumu fark ettiği zaman web siteniz oldukça büyük boyutlarda ceza ve yasaklamalara maruz kalabilir. Kısa süre içerisinde yüksek başarı elde edebilmek adına gerçekleştirilen bu çalışmalar sonucunda web sitenizin yasaklı siteler arasında yer alması ile kazanmış olduğunuz bütün ziyaretçileri kaybetmeniz dahi söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle etik kurallar çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar ile sıralamanızın değişimini gözlemlemeniz sitenizin akıbeti açısından önerilen hamleler arasında yer almaktadır.

SEO Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler

SEO çalışmaları gerçekleştirdiğiniz zaman web sitenize ekleyeceğiniz içeriklerin hedef kitlesini iyi şekilde analiz etmeniz gerekmektedir. “İçeriğinize ulaşmasını istediğiniz kitle bu içeriği hangi kelimeler ile aratır?” sorusu çerçevesinde elde etmiş olduğunuz kelimeler anahtar kelimeleriniz olacaktır. Bunları içerikte kullandığınız zaman yapılan aramalarda üst sıralarda bulunma olasılığınız artacaktır.

 

İçeriklerde kullanacağınız başlıkların kullanıcıların dikkatini çekebilecek nitelikte olması da önerilenler arasında yer almaktadır. Başlığı ekledikten sonra çeşitli etiketler kullanarak hem arama motorlarının hem de kullanıcıların dikkatini çekecek bir web sitesi sahibi olabilirsiniz. Sizinle aynı sektörde bulunan başarılı web sitelerini takip ederek kullandıkları başlıkları ve etiketleri gözlemleyin. Bu gözlemleme işlemi sonrasında web sitenize uyguladığınız hamlelerle daha başarılı bir hal alabilirsiniz.

 

SEO çalışmaları esnasında dikkat etmeniz gereken hususlardan bir diğeri ise URL kullanımıdır. Kullanacağınız URL’nin hedef kitlenizin dikkatini çekecek bir yapıda düzenlenmesine dikkat etmelisiniz. İçeriğinizin başlığında ve etiket kısmında kullandığınız kelimeler vasıtası ile sayfa linklerinizi oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda kısa linkler kullanmanız linklerin paylaşımını da kolaylaştıracağı için tavsiye edilen adımlar arasında yer almaktadır.

 

Web sitenizde dikkat etmeniz gereken SEO çalışmalarından biri de web siteniz ile uyumlu grafik kullanımını doğru şekilde gerçekleştirmenizdir. Kullanıcılar, doğru bilgiye erişim esnasında videoların ve grafiklerin kullanılmasını sevdikleri için bu içeriklere önem göstermeniz gerekmektedir. Hazırlamış olduğunuz multimedya öğelerinin farklı kullanıcılar ile paylaşılabilir nitelikte olması, beğeni ve yorum gibi özelliklere de sahip olması kullanıcıların web sitenizde daha fazla zaman geçirmesini sağlayacaktır. Hazırlamış olduğunuz bu multimedya öğelerini isimlendirirken başlık ve etiketler ile uyumlu şekilde isimlendirmeyi unutmamalısınız. Arama motorları multimedya öğeleri görüntüleyebilecek yapıya sahip olmadıkları için eklemiş olduğunuz bu açıklamalar sayesinde içerik ile uyumlu bir şekilde olduğu da ortaya konmuş olacaktır.

 

Son olarak arama motorlarının web sitelerinde son yıllarda en çok dikkat ettiği SEO kriteri, mobil tarayıcılarda görüntülenebilir niteliğe sahip olmasıdır. Web siteniz için gerekli çalışmaları yaptıktan sonra mobil tarayıcılarda da kısa süre içerisinde açılabilmesi için yeniden boyutlandırma yapmalı ve kullanıcıların deneyimlerini maksimum düzeye çıkarmalısınız.